Please reload

Recent News

1-MOTION SHOT v.s. 2-MOTION SHOT

September 5, 2017

Β 

πŸ€ 1-MOTION SHOT v.s. 2-MOTION SHOT πŸ€

-

When building (or rebuilding) your shot, the first thing you have to consider is whether you're a 1-motion or 2-motion shooter. For the most part, your anatomy & athleticism will determine this. People are typically predisposed to be one rather than the other. For example, a young Steph Curry (small, skinny, slow) was a prime candidate to have a 1-motion shot. 1-motion shots can be released MUCH faster, require less strength, and give you better range. On the flip side, a guy like Ray Allen (tall, strong, athletic) was better off shooting a 2-motion shot. Ray liked to pop off of his toes quickly and get a lot of air under him when he shot. Guys like Ray Allen and LeBron would have a difficult time shooting 1-motion shots, and it would even be against their best interests. Play to your ADVANTAGES. It would be foolish for LeBron to be a 1-motion shooter. He can already shoot over anybody at anytime, and with his strength, he would have a difficult time controlling arc & power as a 1-motion shooter. With Steph's emergence as the greatest shooter in NBA history a couple years ago, he has inspired an entire generation of kids to try to copy him & shoot quick, 1-motion shots. In my opinion, this is a good thing.

Β 

So which is better? There is no answer. There are plenty of people, myself included, who find themselves in between. Most people would call me a 1-motion shooter, but the truth is, I'm both. I think it's important for guards to have the ABILITY to shoot both ways. That doesn't mean changing your shot every time, but rather having the touch and know-how to get off a shot as quickly as Steph Curry. If I have a wide open look, I like to set my feet, bend down, and shoot a slower shot. But if someone's in my face, I can release it faster than they can blink. A critical component here is to understand where your unique set point is. Mine is right above my right eye, so as long as I can get the ball to that spot, I can release the same way every time (just with varying release speeds).

Β 

So...do an honest self-assessment, determine what kind of athlete and player you are, then go from there.

Β 

Which are you?Β 

_______________________

By. @PerfectJ

Please reload

Follow Us
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle